Львівський активіст Святослав Літинський домігся рішення про скасування російської мови в Одесі, як регіональної. Про це він написав на своїй сторінці у соцмережі Facebook з посиланням на видання "Zaxid.net".

Повідомляється, що спершу Летинський написав звернення до міської ради Одеси. Однак, там відмовилися скасовувати рішення про прийняття регіональної мови.

Читайте Знай в Google News!

Після цього активіст написав заяву в прокуратуру. Але співробітники прокуратури відмовилися відправляти справу до суду. Потім Летинський подав до суду на прокуратуру через відмову розглянути його звернення.

У 2019 році він виграв судову справу проти прокуратури і його звернення було розглянуто. Після цього заступник прокурора Одеської області подав заяву на міську раду Одеси.

Популярні новини зараз

Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким

Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня

За інтернет можна не платити: як скористатися новою послугою

Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати

Показати ще

У серпні 2020 року судовий розгляд завершився і Одеський окружний адміністративний суд визнав рішення про введення російської мови, як регіональної, протизаконним.

Варто зазначити, що регіональна мова в Одесі була встановлена ще в 2012 році на підставі закону "Про засади державної мовної політики". Однак у 2018 році цей закон був визнаний неконституційним. Тому від 2018 року в Україні немає підстав для функціонування регіональної мови.

До цього часу Літинський зміг скасувати рішення про встановлення регіональних мов у Херсоні, Дніпрі, Одесі, Харківській та Донецькій областях. Зараз йде такий же процес по Харкову.

Активіст каже, що прокуратуру необхідно через суд змушувати реагувати на заяву про скасування регіональної мови. Він додав, що з усіх областей лише прокуратура Донецької області відреагувала на звернення відразу, без судових розглядів.

Публікація Святослава Літинського, скріншот: Facebook

рішення суду: Facebook Святослав Літинський

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, що у Києві священик вирішив розігнати церкву, прикрившись Богом

Як повідомляв портал "Знай.uа", позбавити інтелекту, але виховати " незалежними"

Також, "Знай.uа" писав, що знаменитий київський бар опинився в епіцентрі мовного скандалу