Якщо Ви з України і шукаєте, де влаштуватися, важливо враховувати не лише розмір соціальної допомоги, а й зарплати, а також можливість знайти роботу. Для багатьох українців, які покинули країну через війну, Польща стала привабливим варіантом завдяки зручним умовам працевлаштування.

Як легально влаштуватися на роботу у Польщі? Євросоюз продовжив захист для українців до 2025 року, що дає змогу легально працювати в Польщі без додаткових дозволів, повідомляє ТСН.

Якщо Ви в'їхали до Польщі після 24 лютого 2022 року, незалежно від того, чи є у Вас PESEL UKR, Ви можете офіційно працювати в країні.

українці на кордоні з Польщею, Reuters

Скільки платять у Польщі

Мінімальна зарплата у Польщі з січня 2024 року становить 4242 злотих брутто (близько 44 821 грн), а з липня 2024 року – 4300 злотих брутто (близько 45 155 грн).

Популярні новини зараз

Українців обвішують навіть під під'їздом: три "базарні" методи обману

ТЦК побачить всіх: як чоловіки старшого віку намагаються уникнути мобілізації

Українцям чітко відповіли з приводу індексації пенсій

Це незаконно: чого не можуть робити ТЦК під час перевірки

Показати ще

Середня зарплата в країні прогнозується на рівні 7824 злотих брутто (близько 81533 грн), що після податків залишає 5742 злотих (близько 59836 грн) на руки.

Які вакансії популярні серед українців

Багато українців шукають роботу, яка не потребує досвіду чи спеціальної освіти. Популярні вакансії включають збирачів овочів та фруктів, сортувальників, прибиральників, офіціантів та різноробів на будівництві.

Варшава, Agoda

Що робити, якщо не знаєте польської і немає досвіду

У Польщі можна знайти багато вакансій, де не потрібне знання мови та досвіду. Це робота на складах з одягом та продуктами, логістика, харчова промисловість. Зарплата на таких позиціях варіюється від 4000 до 5500 злотих (37,2–51 тис. гривень на руки).

Чоловіки частіше влаштовуються на будівництві, вантажниками чи електриками, а жінки – прибиральницями, пакувальниками чи сезонними працівниками на плантаціях.

Багато роботодавців у Польщі надають безкоштовне житло для українців. Це можуть бути кімнати в гуртожитках чи хостелах, які розташовані неподалік роботи.

Нагадаємо, біженцям у Польщі загрожують штрафи за дітей: зобов'яжуть кожну родину

Раніше ми писали про те, що Кабмін планує збирати з українців мільярди: яким податком обкладуть

Крім того, Знай.ua повідомляв, Словакія прийматиме українців за спрощеною процедурою: як оформити документи за один день