Львівський фермер Михайло Костюк вирощує одну з найбільших плантацій чорного горіха - його деревину використовують для оздоблення дорогих яхт і автівок. Знаходиться ферма на трасі Київ-Чоп, тут же і крамничка самообслуговування, де нема ні каси, ні продавця - все на чесному слові.

Найцікавіше у господарстві - саме чорний горіх, 1 грам здатен замінити 50 грамів лимону, як вітамін С. Деревина його нереально коштовна, саджанці розходяться немов гарячі пиріжки - в основному, серед клієнтів з Австрії. Один садженець тягне на 11 євро. Про унікального фермера написали львівські ЗМІ.

Наразі пан Михайло прибутку не має: стовбур дозріє років за 30, поки його можна буде продати. Але бізнес вигідний, стверджує фермер. На 1 гектарі може вирости 500 кубів деревини, на одному кубі можна заробити близько 5 тисяч євро. Тобто лише з 1 гектара виходить близько 3 мільйонів євро.

У пана Михайла чи не найбільша плантація чорного горіха в України - майже 40 гектарів. Вирощує його особливим способом - через мікуризацію, тобто симбіоз рослини з грибом, тим самим покращуючи врожайність і ріст.

Успіх праці Михайло пояснює просто: "Людина завжди повинна мати запас оптимізму. Якщо вона буде завжди стогнати, то притягне негатив".

Популярні новини зараз

ПриватБанк попередив українців про важливе оновлення: що змінилося

Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики

Астролог побачив у травні "лихо" для України

Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей

Показати ще

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, гарбузовий сік з апельсином: рецепт десертного напою, який стане джерелом корисних речовин взимку

Як повідомляв портал Знай.ua, варення з ревеню і апельсина-незвичайний рецепт ароматного ласощі на зиму. Ароматне варення з приємними цитрусовими нотками свіжості

Також Знай.ua писав, риба в томатному соусі-універсальний рецепт апетитних домашніх консервів. Цим способом можна приготувати апетитні домашні консерви з декількох видів риби