Українців у найближчі місяці чекає нова хвиля подорожчання низки популярних продуктів. Наприклад, на полицях магазинів знову суттєво підскочить вартість курячих яєць.

Крім того, споживачам слід готуватися до зростання цін борщового набору та молочних продуктів. Таку заяву зробив директор Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко в ефірі телемарафону "Єдині новини".

Він зазначив, що рекордне подорожчання продуктів в Україні спостерігалося в перші чотири місяці повномасштабного вторгнення росії. Для порівняння на сьогодні ціни зростають у два-три рази повільніше.

Ціни на продукти, скріншот з відео

"У серпні та на початку вересня ми бачили найнижчі ціни в Україні, далі вони зростатимуть. До кінця року та наприкінці зими побачимо ціну по 50 гривень на яйця. Я кажу про те, що ми можемо купити в магазинах — можна спрогнозувати будь-що окрім вартості яєць, тому що виробники настільки колотяться між собою, що ціна якраз зростає напередодні нового року. Вона потім починає спадати", - пояснює він. Олексій Дорошенко

Популярні новини зараз

Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто

Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати

РФ може відкласти наступ через несподівані обставини

Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати

Показати ще

Фахівець прогнозує, що у цей же період варто очікувати подорожчання борщового набору. Очікується, наприклад, що картопля може коштувати по 30 гривень за кілограм. Водночас значна частина овочів вже взимку буде імпортуватися.

"Така ситуація буде спостерігатися і зараз: у грудні ми матимемо максимальну ціну, а от у січні вона буде знижуватись. Вартість зростає навіть не зважаючи на попит українців", — зазначив Дорошенко. Олексій Дорошенко

Індекс борщу, фото: Zakaz.ua

Подорожчання торкнеться і молочних продуктів, додає експерт. Згідно з його прогнозом, ціни на молочку будуть вищими за європейськими, хоча це в Україні є явищем останніх років, вважає Дорошенко.

Він пояснює, що дефіциту сирів в Україні не буде, а брак сировини чи молочки тривалого зберігання буде вирішуватися шляхом імпорту з Європи. Також роль у ціноутворенні відіграє курс долара — 42 грн чи 48 грн, — це має значення для виробників та імпортерів.

Виробництво молока, скріншот з відео

Нагадаємо, про салати восени можна й не думати: цінники на огірки й помідори знову змінилися

Як повідомляв "Знай.ua", відбивним та котлетам не місце у меню: ціни на свинину ще більше спустошать гаманці українців

Також "Знай.ua" писав, восени подорожчає низка популярних товарів: чи варто запасатися продуктами вже зараз