Щороку 14 серпня православні християни святкують Маковія, або Медовий Спас. Люди святять воду, квіти та мак. З цього дня розпочинається двотижневий Успенський пост.
На свято Маковія печуть макові булочки, пироги, печиво та коржики. Рекомендуємо приготувати смачні рулети, пряники та млинці з маком.
Рулет із маком
Складові:
- 250 г борошна
 - 125 мл води
 - 1 ст. л. сахара
 - 1 ст. л. олії без запаху
 - 1/4 год. л. рік
 - Цедра 1/4 лимона или апельсина
 - Ванілін - на кінчику ножа
 - 5 г сухих дріжджів
 
Для макової начинки:
- 1 склянка маки
 - 1/3 склянки ізюму
 - 1/3 склянки волоських горіхів
 - 1/3 склянки цукатів (або цедра 1/2 лимона чи апельсина)
 - 2 ст. л. сахара
 - 2 ст. л. Плюшевий ведмедик
 - 1 ст. л. крохмалю
 - Ванілін, кориця – кардамон - за смаком
 
Українців обтяжать додатковою платіжкою: за що доведеться віддати до 1000 грн
Різко вдарять морози: синоптики розповіли, якою буде погода у листопаді
Карткові перекази за новими правилами: кого банк відправить у "чорний список"
Соціальні виплати платитимуть по-новому: як тепер можна отримувати допомогу
Приготування:
У глибокій мисці розтерти дріжджі із половиною цукру. Залишити на 10-15 хвилин. Замісити тісто, частинами додаючи воду, борошно, що просіює, цукор, сіль, масло і дрібно натерту цедру. Воно має бути еластичним і не липнути до рук. Готове тісто накрити рушником і залишити підходити на 1:00 або до збільшення в об'ємі в два рази. Обім'яти та дати ще раз підійти протягом 30 хвилин.
Відміряти 300 мл маку і залити окропом, ретельно розмішати і відкинути на сито. Повернути мак в каструлю, залити 0,5 л окропу, довести до кипіння і варити, поки|доки| рідина повністю не вбереться. Відварений мак подрібнити за допомогою м'ясорубки чи блендера. Змішати з родзинками, подрібненими горіхами, цукатами чи цедрою, цукром, медом та крохмалем. Додати спеції.
Розкачати тісто у пласт розміром 35х40 см. Начинку рівномірно розподілити по тісту, відступаючи 2-3 см від краю. Згорнути в рулет, добре защипати краї і викласти на застелене пергаментом деко швом вниз. Залишити на 1 годину, накривши рушником. Перед тим як поставити в духовку, змастити рулет міцним солодким чаєм.
Випікати маковий рулет 40-45 хвилин|мінути| в розігрітій до 180 С духовці. Готовий гарячий рулет із маком змастити цукровим сиропом, звареним із розрахунку 0,5 склянки цукру на 3 ст. л. води.
Пряники з маком.
Складові:
- 2,5 склянки борошна
 - 0,7 склянки м'якого вершкового масла
 - 0,25 склянки меду
 - 0,7 склянки цукру
 - 1 яєчний жовток
 - Дрібка ванілі
 - 3 столові ложки маку
 - 0,5 чайної ложки меду
 
Приготування:
За допомогою блендера або міксера збийте вершкове масло|мастило|, цукор і мед. Вбийте яєчний жовток і додайте|добавляйте| ваніль, перемішайте. Додайте лимонну цедру, борошно та соду. Добре все перемішайте. Розділіть тісто на дві частини, розкотіть кожну частину у довгасту форму.
Обкатайте тісто в маку і загорніть у харчову плівку та поставте на ніч у холодильник. Вранці дістаньте охолоджене тісто і наріжте його кружальцями завтовшки приблизно 0,5 см кожен. Викладіть печиво на форму для запікання та поставте в розігріту духовку на 10-12 хвилин. Готове печиво охолодіть та можете подавати на стіл.
Макові млинці з медом
Складові:
- 1 склянка борошна
 - 3/4 склянки молока
 - 1 столова ложка оцту
 - 1 столова ложка лимонного соку
 - 1 яйце
 - 2 столові ложки розтопленого вершкового масла
 - Дрібка ванілі
 - 2 столові ложки цукру
 - 1 чайна ложка пекарського порошку
 - 0,5 чайної ложки соди
 - 1 чайна ложка маку
 - 1 чайна ложка лимонної цедри
 
Приготування:
Молоко, оцет та лимонний сік з'єднайте у тарілці та відставте на 10 хвилин. Через 10 хвилин додайте яйце, розтоплене вершкове масло та ваніль. В іншій тарілці перемішайте всі сипкі інгредієнти: борошно, цукор, сіль, соду, пекарський порошок, мак, лимонну цедру. З'єднайте рідкі та сипкі інгредієнти, щоб вийшло тісто без грудочок. Підсмажте млинці на сковороді та подавайте з медом.
Нагадаємо про простий рецепт ароматного полуничного варення без варіння: 30 хвилин і на зиму все готове.
Раніше ми повідомляли про небезпеку кукурудзи: кому заборонено вживати продукт, а кому можна всього 2 качана на день.