Картопля завжди була популярним продуктом серед споживачів, хоча її користь заперечують багато дієтологів та експертів. Вся справа в якості самого коренеплоду і надмірній кількості.
Часто буває, що картопля проростає і по суті вже не придатна для приготування, але нікого це не зупиняє. Господині просто обривають паростки. Це груба помилка, яка мало того, що не принесе користі, то може ще й нашкодити здоров'ю.
Чим небезпечна проросла картопля
У картоплі міститься токсична речовина – соланін. Кожні 100 г містять від 2 до 10 мг цієї речовини, яка може завдати шкоди вашому здоров'ю. Той коренеплід, що довго лежав у підвалі чи льоху і пустив паростки, містить велику кількість соланіну.
Найбільша концентрація цієї речовини спостерігається безпосередньо в шкірці та в паростках.
Гороскоп на 21 листопада для всіх знаків Зодіаку: час покінчити з мотлохом у голові та справах настав
Є умова, вводять ліміт на 30 днів: що буде з тарифом на світло з 1 грудня
Заплатять усі, але один раз: чому українцям почали надсилати додаткові квитанції на газ
Пропрацював 40 років, а пенсія мізерна: у ПФУ звернулися до українців, сподобається не всім
Якщо людина отруїться соланіном, вона відчує неприємні симптоми - млявість, головний біль і навіть блювання. Це може статися в тому випадку, якщо з'їсти 1-2 кілограми картоплі, що проросла зі шкіркою.
Чи можна їсти таку картоплю
Вода не змиє небезпечну речовину з картоплі, але якщо при очищенні добре зрізати товсту шкірку, її можна вживати. Це допоможе знизити концентрацію токсинів. Варто зазначити, що користі така картопля не принесе.
Раніше ми писали, додасте собі проблем: чому окріп не можна виливати в раковину
Також портал Знай.ua писав, 3 способи позбутися неприємного запаху взуття: це настільки просто, що ви здивуєтеся