Священик Михайло Дудко розповів, як правильно дотримуватись Різдвяного посту, і чому котлети із сої – не вихід.

На думку священика, обмеження їжі в Різдвяний піст – не більше, ніж частина тих зусиль, які вимагаються від віруючих.

Різдвяний пост триває 40 днів, починається 28 листопада та закінчується 7 січня. Однак він не такий суворий, як Великий піст.

Різдвяний піст 2020: Facebook

Але яким би піст не було, вживати страви з м'яса, птиці, яєць, молока, сиру, сиру в цей період не можна. Можна рибу, але не завжди.

Популярні новини зараз

"Земля затремтить під ногами": ясновидець Герман побачив точний рік перемоги України

Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років

Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках

Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати

Показати ще

"Але ж піст не дієта. Без прилучення до традицій, що складалися століттями, церковним, без молитви стриманість важко, так, мабуть, і безглуздо. Адже буває, що, позбавляючи себе скоромного, людина стає дратівливою, починає ненавидіти ближнього свого - така велика над ним влада звички до їжі земної, якщо не отримує він замість їжі духовної.Таким "постникам" один подвижник радив: "Їжте все, тільки людей не їжте" , - нагадав священик.

Як тримати Різдвяний піст, Retail-loyalty.org

Він радить більше молитися, щоб піст пройшов легше і душа витерпіла випробування плоті.

За монастирськими правилами, рибу на Різдвяний піст можна вживати тільки по суботах, неділях та у великі свята, а рослинна олія – по вівторках, четвергах, суботах та неділях.

Але для мирян, особливо зайнятих на важких роботах, є м'якіші правила. Наприклад, вино вважається більш пісним продуктом, ніж олія, але Дудко рекомендує краще вжити останнє, ніж алкогольний напій. Рибу, за його словами, можна їсти будь-якого дня, крім середи та п'ятниці. Урізноманітнити пісне меню допоможуть овочі, фрукти, гриби, каші.

Різдвяний пост, скріншот: YouTube

"Сьогодні, щоправда, деякі намагаються тугу по скоромному заглушити продуктами з сої: котлетами, фаршами, фрикадельками зі смаком м'яса чи птиці. Але в цьому явно видно лукавство: плоть просить м'ясного смаку – ми їй потураємо. Зваріть квасолю чи сочевицю – анітрохи не гірше. ", - додає священнослужитель.

Нагадаємо про Різдвяний піст 2022/23: коли починається, яких правил варто дотримуватись і що заборонено.

Раніше ми повідомляли, що Миколая 6 грудня, Різдво 25 грудня, а Водохреща 6 січня: українці голосують за новий календар православних свят.