Українцям нагадали, хто має право на пенсію за віком на пільгових умовах незалежно від місця останньої роботи, відповідно до Закону України "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування".

Детальне пояснення дали у Пенсійному Фонді України. Відповідно, це право мають особи, які працювали на роботах з особливо шкідливими й особливо важкими умовами праці за:

  • Списком № 1 та на інших роботах зі шкідливими й важкими умовами праці за Списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України.
  • Списком № 2 виробництв, цехів, професій і посад, робота в яких дає право на пенсію на пільгових умовах, передбачено професію газозварника.

Пенсіонери. Фото: скрін youtube

У ПФУ зазначили, що гідно зі статтею 114 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" пенсія за Списком № 2 призначається чоловікам після досягнення віку 55 років та при наявності необхідного страхового стажу.

Водночас для призначення пільгової пенсії чоловіку, якому 55 років виповниться у 2023 році, потрібно не менше 30 років страхового стажу, з яких не менше 12 років 6 місяців – на роботах зі шкідливими й важкими умовами праці за Списком № 2.

Популярні новини зараз

У МВС попередили водіїв: для керування авто потрібно пройти спецпроцедуру – інструкція

Українці почнуть отримувати сонячні панелі: кому пощастить не боятися відключень

Daewoo Lanos "Next-Gen": нова версія народного автомобіля закохує в себе з першого погляду

Українських пенсіонерів звільнили від земельного податку, дали знижку на ЖКП: хто у списку

Показати ще

"Щодо обчислення Вашого пільгового стажу, то крім безпосередньо 10 років шкідливої роботи до пільгового стажу може бути зараховано також період навчання в професійно-технічному училищі за спеціальністю, якщо Ви працевлаштувалися за набутою пільговою професією впродовж трьох місяців після закінчення навчання та період проходження військової служби, навіть якщо вона переривала навчання. У підсумку тривалість Вашого пільгового стажу, може перевищити необхідні для призначення пільгової пенсії 12 років 6 місяців стажу.", - йдеться у повідомленні. ПФУ

Пенсіонери. Фото: скриншот Youtube

Фахівці Пенсійного фонду також зауважують, що за призначенням пільгової пенсії за Списком № 2 українці можуть звернутись у 2023 році, але не раніше ніж за місяць до досягнення 55 річного віку.

"Пільговий стаж підтверджується довідкою, виданою підприємством за місцем роботи. Стаж, набутий після 21.08.1992, враховується за результатами проведення атестації робочих місць за умовами праці. Для цього надається копія наказу підприємства про затвердження результатів атестації робочих місць, проведених на підставі оцінки умов праці.", - йдеться у повідомленні. ПФУ

Нагадаємо, про салати восени можна й не думати: цінники на огірки й помідори знову змінилися

Як повідомляв "Знай.ua", відбивним та котлетам не місце у меню: ціни на свинину ще більше спустошать гаманці українців

Також "Знай.ua" писав, восени подорожчає низка популярних товарів: чи варто запасатися продуктами вже зараз