Різдво Христове здавна вважалося в Україні одним із найбільших свят. А серед козаків вон обуло в особливій пошані. Як і з чим святкували народження Христа в козацькі часи, розповіли у виданні armyinform, посилаючись на дані зі «Щоденника» Якова Марковича – одного з найосвіченіших українців середини 18 століття, який захоплювався Гетьманщиною.
Найбільш пишним було святкування Різдва саме в Гетьманаті, у 18 столітті це був Батурин, а потім Глухів. Зранку 6 січня до столиці приїжджали всі тогочасні представники еліти: духовенство, генеральна старшина, полковники, урядники, старосвітське панство. Везли гетьману та один одному вишукані дарунки: чорну ікру (кав’яр), заморські смаколики, цукати, апельсини, вино, тростини, годинники, шовкові пояси й хустки і т.д.
До появи першої зірки на вечірньому небі нічого не їли, хіба що могли трохи перекусити. Потім ішли на богослужіння. З першою зіркою гуляли пишний бенкет – до тих пір, доки гості не починали валитися з ніг.
Не відмовляли собі козаки й у салютах та феєрверках. На забаву могли пустити ледь не половину пороху, заготованого на рік.
Зміни в правилах обміну валюти: заначка може перетворитися на розчарування
Штрафи від ТЦК зростуть вдвічі: ухилянтів добряче потрусять
Пенсіонерам "навісять" новий фінансовий тягар: ніяких пільг не чекайте
Українцям виплатять по 4 500 гривень: кому пощастить отримати допомогу
На площах виступали співаки і музиканти з різноманітними інструментами.
Що подавали на стіл?
За багатим столом могло бути понад шість перемін страв. Деякі іноземні гості скаржилися, що не можуть так багато їсти.
У Святвечір готували традиційну кутю, інколи її заміняли калачами й булками з маком. З м’ясних страв полюбляли дичину: лосятину, оленину й м’ясо птахів – дрофи, куріпок і тетеревів. Делікатесом вважали молочних поросят, телят і козенят.
Вживали також різноманітні печені та смаженину з баранини, свинини та воловини. Їх подавали з тушкованою капустою і пшеничними кашами. Із закусок цінувалися привозні делікатеси – кав’яр, осетровий балик, солена білуга, міноги, голландські оселедці, турецькі оливки. З місцевої кухні – солоні гриби, в’ялені та копчені язики, шинку, ковбасу. З Французії та Німеччини везли паштети, соуси та різноманітні тверді сири.
Завершувався бенкет десертами і винами, зокрема й ігристими.
Однак за святкуваннями козаки не забували і про обов’язки – військове і політичне життя Гетьманщини на цей час не спинялося.
Як повідомляв Знай.uа, єдиний шлях до прощення гріхів: як і коли правильно читати молитву "Отче наш"
Також портал Знай.uа писав, що митрополит Епіфаній підказав, як правильно закінчити рік, щоб зробити крок у "нову" главу життя: "Подякуйте Богові за все..."