Різдво Христове здавна вважалося в Україні одним із найбільших свят. А серед козаків вон обуло в особливій пошані. Як і з чим святкували народження Христа в козацькі часи, розповіли у виданні armyinform, посилаючись на дані зі «Щоденника» Якова Марковича – одного з найосвіченіших українців середини 18 століття, який захоплювався Гетьманщиною.

Найбільш пишним було святкування Різдва саме в Гетьманаті, у 18 столітті це був Батурин, а потім Глухів. Зранку 6 січня до столиці приїжджали всі тогочасні представники еліти: духовенство, генеральна старшина, полковники, урядники, старосвітське панство. Везли гетьману та один одному вишукані дарунки: чорну ікру (кав’яр), заморські смаколики, цукати, апельсини, вино, тростини, годинники, шовкові пояси й хустки і т.д.

Козак, фото: сайт президента України

До появи першої зірки на вечірньому небі нічого не їли, хіба що могли трохи перекусити. Потім ішли на богослужіння. З першою зіркою гуляли пишний бенкет – до тих пір, доки гості не починали валитися з ніг.

Не відмовляли собі козаки й у салютах та феєрверках. На забаву могли пустити ледь не половину пороху, заготованого на рік.

Популярні новини зараз

Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати

Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone

Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей

Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини

Показати ще

На площах виступали співаки і музиканти з різноманітними інструментами.

Що подавали на стіл?

За багатим столом могло бути понад шість перемін страв. Деякі іноземні гості скаржилися, що не можуть так багато їсти.

У Святвечір готували традиційну кутю, інколи її заміняли калачами й булками з маком. З м’ясних страв полюбляли дичину: лосятину, оленину й м’ясо птахів – дрофи, куріпок і тетеревів. Делікатесом вважали молочних поросят, телят і козенят.

В кожній країні свої традиції на Різдво, bit.ua

Вживали також різноманітні печені та смаженину з баранини, свинини та воловини. Їх подавали з тушкованою капустою і пшеничними кашами. Із закусок цінувалися привозні делікатеси – кав’яр, осетровий балик, солена білуга, міноги, голландські оселедці, турецькі оливки. З місцевої кухні – солоні гриби, в’ялені та копчені язики, шинку, ковбасу. З Французії та Німеччини везли паштети, соуси та різноманітні тверді сири.

Страва на Різдво

Завершувався бенкет десертами і винами, зокрема й ігристими.

Однак за святкуваннями козаки не забували і про обов’язки – військове і політичне життя Гетьманщини на цей час не спинялося.

Нагадаємо, митрополит Епіфаній розповів, як позбутися гніву і брудного лихослів'я на прикладі Апостола Павла: "Зберігати чистими серця і уста..."

Як повідомляв Знай.uа, єдиний шлях до прощення гріхів: як і коли правильно читати молитву "Отче наш"

Також портал Знай.uа писав, що митрополит Епіфаній підказав, як правильно закінчити рік, щоб зробити крок у "нову" главу життя: "Подякуйте Богові за все..."