Україна багата на чудотворні ікони, особливо «щедро» розмістила їх доля на Львівщині. NTA зібрав історії дев’яти чудотворних ікон цього краю.

За словами настоятеля собору святого Юра у Львові, отця Романа Кравчика, кожна з цих ікон має свою історію, яка рясніє дивами.

Ікона-“утішителька” зі Святої Землі

Фото: NTA, ікона

У храмі святого Юра зараз перебуває копія ікони Пресвятої Богородиці з Вифлеєма. Її привезли до початку різдвяного посту, і вона відома тим, що на ній Діва Марія усміхається.

Популярні новини зараз

Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках

Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору

Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою

Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців

Показати ще

Зазвичай цей образ зберігається у базиліці Різдва Христового у Вифлеємі.

Копія ікони намальована була у 2018 році, і вже встигла здійснити чудо.

Якось до собора святого Юра зачастив літній чоловік, і священик поцікавився предметом його захвату.

«Вам подобається ця ікона?», - запитав він.

Чоловік відповів, що багато молився, і ця ікона наштовхнула його на спогади юнацьких років. Він родом із Тернопільщини, але вчився у Львові. Мати просила ого приїздити і допомагати по господарству, але він нехтував її проханнями.

«Чомусь мені пригадалися юнацькі роки саме перед цією іконою. Я стою, згадую і плачу, чому так чинив. Я перед іконою перепрошую свою покійну маму. Інша ікона мене на це не надихнула, тільки Вифлеємська», - зізнався чоловік.

Теребовлянська чудотворна ікона Божої Матері

Фото: NTA, ікона

Цей образ також зберігається у соборі святого Юра вже три сотні років, його привезли з Теребовлі. Колись жителям міста вдалося завдяки іконі захиститися від татар.

«Ікона плакала, просльозилася вона не один раз. Коли вороги хотіли захопити місто, то люди зібралися у храмі перед іконою. Вони день і ніч благали Богородицю про допомогу. І сталося чудо: ікона заплакала, мури впали на ворогів. Тому ікону визнали чудотворною», - розповідає отець Роман.

Деревнянська чудотворна ікона Божої Матері

Фото: NTA, ікона

У василіянському храмі Св. Андрія вже 30 років зберігають чудотворну ікону Божої Матері з. Перше чудо вона здійснила 1786 року, коли бездітне подружжя із села Деревня в молитві випросило у Бога потомство. 42-річна жінка змогла народити хлопчика, але він був незрячим. На празник Успіння Богородиці матір з дитиною були перед іконою, і хлопчик вигукнув: «Яка гарна Мати Божа!». Він прозрів.

Львівська Ставропігійна Чудотворна ікона

Хто і коли створив цей давній образ, невідомо. Прихожани прикріплювали поряд з іконою срібні воти у формі різних частин тіла – ту, яку хотіли зцілити.

Образ Пресвятої Богородиці Всецариці

Фото: NTA, ікона

Оригінал ікони був написаний монахом Миколою Капрулісом з Афону. Перед іконою зцілюються люди з різними захворюваннями, а бездітні батьки звертаються до неї по допомогу. Священик навіть стверджує, що ікона допомогла отямитися хлопчику, який перебував у комі.

Кохавинська Ікона Божої Матері

Фото: NTA, ікона

У містечку Гнідичів з XVII століття зберігається чудотворна ікона. Наприклад, відомо про чоловіка Антонія Ропачевського, син якого дивом зцілився від віспи.

Крехівські чудотворні ікони

У Крехівському монастирі зберігаються одразу три чудотворних образи: Верхратська Богородиця (плакала кривавими сльозами), ікона Пресвятої Богородиці родини Красовських (зцілила доньку від сліпоти), і чудотворний образ святого Миколая.

Нагадаємо, Святої Варвари: прикмети, заборони, молитви та привітання з Днем Янгола.

Як повідомляв "Знай.ua", 19 грудня - Миколи Чудотворця: що обов'язково потрібно зробили в цей день, щоб бути здоровим весь рік

Знай.ua писав, День Святого Миколая: кращі привітання для близьких у віршах і прозі