Туристи, що подорожують Львовом, часто помічають одну його унікальну, як для старого європейського міста, особливість: у ньому немає річки. Насправді – начебто немає.

Історію річки Полтва, яка колись вільно протікала містом, розповідає і ілюструє старими світлинами портал prolviv.

Львівська річка Полтва існувала в своєму звичному вигляді до середини XIX ст., на кінець століття вона була вже дуже забрудненою, тому що в межах міста у неї випускалося більшість стічних вод. Фактично річка перетворювалася на відкритий каналізаційний колектор.

Полтва в районі сучасного проспекту Свободи. Літографія Карла Ауера, 1830 рік

Львівський цивільний інженер Людвік Радванський був обізнаний щодо організації каналізаційних системи у Європі, він пропонував міській Раді Львова не використовувати Полтву у якості колектора, а закласти стічні канали на обох її берегах. Але міська Рада і магістрат не підтримали його проект роздільної каналізації, а вирішили перетворити на неї саму річку: для цього передбачалося перекриття річки у деяких місцях і "поховання" її під землею.

Перекриття Полтви, Львів Фото 1880-х років

Популярні новини зараз

Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні

Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів

3G в Україні більше не буде: до чого готують мобільні оператори

Українцям готують тарифний удар після опалювального сезону

Показати ще

Першим кроком стало перекриття Полтви на двох відрізках у 1879 році, пізніше засклепіли і інші ділянки, і до 1895 року в цілому було перекрито 837 метрів самої Полтви та понад півкілометра одного з її притоків.

Роботи із засклепіння Полтви, Львів. Фото 1913 року

Другий етап розпочався напередодні Першої Світової, у 1913 році і, як можна здогадатися, був відкладений через буремні події початку століття. Продовжити роботи змогли тільки у 1921 році.. Масштабні роботи завершились у середині 1920-х років.

Засклепіння Полтви, Львів. Фото 1921 року

У подальшому відбувались лише поодинокі, локальні зміни, один із останніх повномасштабних заходів перекриття відкритих потоків було здійснено у 1970-х рр.

На сьогодні практично усі потоки у межах Львова протікають під землею.

Знай.ua нагадує: Українські Ромео та Джульєтта: легенда, що дала назву відомому водоспаду у Яремче "Дівочі сльози"

Як раніше повідомляв Знай.ua: "Дідусь доношував за мною кросівки, коли я був 8-річною дитиною": як живеться людині зі зростом більше двох метрів

Також Знай.ua писав: "Взимку роботи у селі нема, а податки платити треба": колишній пілот закинув небо і почав життя спочатку, хто він тепер