Львівська ратуша є осередком міської влади, та головною окрасою площі Ринок від XIV сторіччя. Проте, будівля магістрату, яку бачимо сьогодні, постала у серці міста Лева лише 1835 року. А от історія її попередниць є тривалою та сумною.

Проект реконструкції ратуші у Львові. Архітектор Сильвестр Паздерський. 1908 рік

Нинішня будівля ратуші фактично четверта за всю історію Львова. Зараз вона тішить око, але коли її тільки побудували у стилі казенного віденського (австрійського) класицизму, тодішні львів’яни, які бачили й пам’ятали її прекрасну ренесансну попередницю, називали цю ратушу “потворним чотирикутником з комином”, передає портал "Україна неймовірна".

Проект львівської ратуші Йозефа Гандзелевича. 1908 рік

Вперше про реконструкцію головної споруди міста заговорили невдовзі після її спорудження. Вежа ратуші мала завершення у вигляді купола. Проте, 1 листопада 1848 року “весна народів” прийшла до Львова. Ремісники і студенти захопили площу Ринок, спорудили тут барикади. За наказом генерала Гамерштейна, почалося бомбардування міста. Одна з ракет влучила у вежу ратуші та загорілася. Спалахнув і провалився всередину купол, після цього ремонт тривав до 1851 року. Однак новий вигляд не давав спокою багатьом, видаючись “куцим, надто бюрократичним, потворним”.

Проект перебудови будівлі магстрату у Львові Романа Бандурського. 1908 рік

Популярні новини зараз

Подорожчає не лише електроенергія: комуналка стане непідйомною ношею

Українським родинам виплатять 10800 грн: як подати заявку

Усього 30 гривень, і ти на зв'язку: у Vodafone підказали, як можна заощадити

Українцям кардинально змінять правила оплати комуналки: до чого готуватись

Показати ще

Наприкінці XIX століття вже сам магістрат Львова вирішив розпочати реконструкцію своєї резиденції. У 1897 році було оголошено конкурс на проект реконструкції. Умови конкурсу передбачали добудову з північної сторони нового залу засідань і організацію другого головного входу, відповідну акцентацію його зовні, багатше оздоблення всіх фасадів, перебудову вежі, докорін­ний ремонт і нове оздоблення інтер’єрів. На реконструкцію міська рада призначила 250.000 австрій­ських крон.

Бічний фасад проекту ратуші архітекторів Стриєнського та Манчинського. 1908 рік

Одноголосно першу нагороду присудили талановитому Альфреду Захаревичу. Майже однакову кількість голосів дістали два інші проекти – Адольфа Каменобродського і тоді ще маловідомого у Льво­ві краківського архітектора Яна Сас Зубжицького.

Головний фасад проекту ратуші архітекторів Стриєнського та Манчинського. 1908 рік

Але до реалізації проекту так і не дійшло. Новий конкурс був оголошений тільки у 1903 році. Було створено низку проектів перебудови ратуші, участь у яких брали відомі архітектори імперії, але жоден з них не був реалізований, адже розпочалася Світова війна.

Нагадаємо, скандали та зміна архітекторів: як будували собор Святого Юра.

Раніше повідомляли, молитва до Архангела Михаїла про прощення гріхів і заступництво: святі рядки для важкої хвилини.

Як повідомляв Знай.uа, яким було дитинство у наших предків 300 років тому: рання загибель, робота і безправ'я.