Епіфаній Никифор Дровняк із лемківського містечка Криниця – відомий у світі художник-самоук. Усі 73 роки свого життя він фактично був жебраком, навіть тоді, коли його картини експонували в Парижі

Біографія, схожа на легенду

Никифор Дровняук, фото niezlasztuka

Часто кажуть, що Никифор був глухонімим. Це не так. Він чув, але говорити не міг, бо мав аномалію – язик приріс до піднебіння. Саме тому його мовлення було специфічним. Никифор Дровняк був дуже незграбним. Низького зросту і його часто били діти. Житло і їжу давали йому мешканці Криниці, а Никифор розраховувався за це своїми картинами, передає портал "Локальна історія".

Картина Никифора Дровняка

Малював на коробках з-під цигарок

Чоловік завжди шукав на чому б помалювати. Він не мав гарних листків чи полотен, тому брав викинутий картон або коробки з-під цигарок. Таких акварельок намалював десятки тисяч, більшість із них, на жаль, знищена. Мистецтвознавці припускають, що у світі збереглось близько 30–50 тисяч робіт Никифора.

Популярні новини зараз

Кому як пощастить: ПриватБанк виплатить клієнтам від 150 до 5000 грн

В Україні з’явився новий вид пенсій: отримати може кожен, але доведеться поділитись

Фанати засудили Могилевську за заохочення доньки: "Не зробили висновків..."

Чому в СРСР будували 5- та 9-поверхівки - ви навіть не здогадуєтеся, у чому "секрет"

Показати ще

“Я бачив Никифора в Америці в колекції Володимира Баранецького. У Торонто Святослав Ключник мав до півсотні його робіт, дві акварельки були в Петра Яцика. Спершу лемки несли по світу його роботи. Тоді набути їх було дуже легко – безкоштовно чи за символічну плату”, – розповідає письменник Михайло Слабошпицький, який збирав інформацію про художника.

Лемківський художник переважно зображав персони святих, або ж краєвиди міста із небосягами. До 1950-х у Національному музеї налічувалось 200 картин Никифора, але потім вони зникли.

Никифор Дровняк, фото: culture

“У 1952-му відбулася величезна чистка фондосховищ. Твори релігійного характеру, “ідеологічно шкідливі”, роботи художників, які виїхали за кордон – загалом кілька тисяч творів – усе перевели у спецфонд і знищили. Є ті списки, але 200 творів Дровняка там не значаться. Їхня доля невідома. Цілком можливо, що хтось їх просто привласнив”, – розповідає Іван Терещак, завідувач відділу сучасного мистецтва Національного музею у Львові.

Зараз ціна за невеликий малюнок Никифора із міським пейзажем розміром 20 на 30 сантиметрів на одному з інтернет-аукціонів коштує від 500 до понад 1 000 доларів.

Картина Никифора Дровняка

“Нікого нема біля Никифора”

“Никифор не переймався своєю популярністю і жодного разу не був на своїх виставках. Після війни йому допомогли вступити до Краківської академії мистецтв, однак він провчився там заледве два роки”, – розповідає Іван Терещак.

Наприкінці життя Никифор занедужав на туберкульоз. Помер художник у 73 роки, самотній, так і не придбавши власного дому.

Нагадаємо, що молода пара розповіла, як облаштовувалася в маленькому карпатському селі після життя у столиці: "Сподівались, що це допоможе сповільниться"

Як повідомляв портал Знай.uа, львів'янам показали, як одягалися жінки у 50-их роках XX століття. На фото видно, як жінка одягнена в елегантне пальто зі стильним коміром.

Також Знай.uа писав, львів'ян впустили на галицьке весілля 50 років тому: "Часи важкі, зате почуття справжні"