На фоні масштабного подорожчання продуктів та інших товарів, під час війни зріс й індекс вартості приготування українського борщу й становить зараз 27%.
Аналітики всеукраїнського сервісу доставки продуктів Zakaz.ua проаналізували зростання цін у столичних супермаркетах за 6 місяців війни на продукти. Зокрема й ті, що входять до складу традиційної страви і підрахували, скільки зараз в середньому коштує приготувати борщ.
Так, майже всі інгредієнти, що входять до складу червоного борщу зросли у ціні: від незначних 7% до істотних 114%.
Наприклад, понад вдвічі підскочила ціна на ріпчасту цибулю, а саме на 114%. Її середня вартість у столичних супермаркетах становить 42,8 грн/кг.
Штрафи від ТЦК зростуть вдвічі: ухилянтів добряче потрусять
Багатогодинні черги до ТЦК відміняються: у "Резерв+" запрацювала довгоочікувана функція
Гороскоп на 21 листопада для всіх знаків Зодіаку: час покінчити з мотлохом у голові та справах настав
Долари з "заначки" можуть розчарувати: почали діяти нові правила обміну валюти
Картопля у середньому подорожчала на 40%, морква – на 48%, а м’ясо свинини – на 30%. Значно зросла ціна на томатну пасту – на 54%, яка зараз вартує в середньому 49,5 грн за 350 г. Для порівняння у лютому ціна становила лише 32 грн. Крім того, спостерігається відчутний дефіцит томатних соусів та пасти через тимчасову окупацію Херсонської області.
Водночас найменше з борщового набору подорожчала соняшникова олія – її ціна зросла на 7%. Сметана з лютого по серпень підскочила у ціні на 32% та коштує в середньому 36 грн за 400 г.
Проте деякі продукти подешевшали і радують своїми цінами. Це зокрема капуста та буряк, які впали у ціні на 1% та 41% відповідно.
Скільки коштує приготувати борщ на сім'ю
За основу було взято найбільш класичний рецепт борщу з розрахунком на 3,5-4 літра.
З'ясувалося, що станом на 31 серпня 2022 року кастрюля червоного борщу в середньому обійдеться українцям майже у 144 грн, що на 27% дорожче, ніж у довоєнний період станом на 23 лютого та на 52% дорожче, ніж у серпні 2021 року.
Аналітики порахували, що собівартість пісної страви без м'яса в середньому становить 58 грн, що на 23% вище від вартості у лютому. А у порівнянні з минулорічною ціною у серпні, вартість пісного борщу зросла майже вдвічі - на 90%.
Нагадаємо, вчетверо дорожче, ніж торік: популярний продукт приголомшив новою ціною
Як повідомляв "Знай.ua", відбивним та котлетам не місце у меню: ціни на свинину ще більше спустошать гаманці українців
Також "Знай.ua" писав, восени подорожчає низка популярних товарів: чи варто запасатися продуктами вже зараз