Третій президент України Віктор Андрійович Ющенко нагадав українцям про неоднозначну та водночас легендарну постать Івана Мазепи. Про це він написав на своїй сторінці у соцмережі Facebook.

«Мабуть, жоден діяч української історії не викликав більшого зацікавлення і гостріших дискусій у світі, ніж постать Івана Мазепи. Та чи знає сама Україна, хто був Іван Мазепа, чи оцінила його велич належно його рідна нація? Очевидно – ні», - припускає Ющенко.

На його думку, цьому є декілька причин. По-перше, масштабність особистості гетьмана та тих цілей, які він перед собою ставив. По-друге – стереотипи, які українцям нав’язували впродовж століть і які, на жаль, живі ще й досі.

«Таврування Гетьмана в попередній, у тому числі й нашій бездержавній історії, за так звану зраду набуло характеру затяжної істерії. Так і хочеться сказати: досить дивитися на власну історію чужими очима. Погляньмо на Мазепу очима власними, українськими», - пропонує політик.

Популярні новини зараз

"Земля затремтить під ногами": ясновидець Герман побачив точний рік перемоги України

Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках

Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей

Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити

Показати ще

«Мазепа покінчив із Руїною і розпочав відродження України як складової частини європейської цивілізації. Як політик і патріот він, передусім, прагнув об’єднати землі Лівобережжя, Правобережжя, Запорожжя та Слобожанщини в єдиний український організм. Переконаний державник, гетьман концентрує у своїх руках владу справжнього володаря, з козацької старшини формує істинно державну еліту.

Скрін, Facebook

Великий дипломатичний талант Мазепи загальновідомий і загальновизнаний. Незважаючи на заборону Росією міжнародних дипломатичних зносин, він підтримував численні зв’язки з монархічними дворами Європи. Гетьман усіляко сприяв розвиткові економіки, дбав про інтереси простих козаків та посполитих. Розквіт української освіти, науки, мистецтва, книгодрукування у мазепинські часи з повним правом називаємо національним феноменом», - нагадує Ющенко тим, хто не знайомий з цими історичними фактами.

Він також додав, що, попри наростаючий тиск Москви, Іван Мазепа наполегливо й послідовно йшов до головної мети: перетворення України на державу європейського зразка зі збереженням традиційного козацького устрою.

«Іван Мазепа, безумовно, історично переміг. Бо служив святій справі – свободі Батьківщини. Він дав приклад боротьби за Україну наступним поколінням, заповів їм свою ідею і свою мету. У цьому – його головна заслуга перед Українським народом», - резюмував третій президент України.

Нагадаємо, Віктор Ющенко розкритикував українців у 30-ту річницю Незалежності: "Головна наша біда...". Ющенко назвав українців "квазінацією"

Раніше Знай писав, Віктор Ющенко показав Зеленському і всій Україні, де відгуляв весілля батько: "Найтаємничіший замок"

Також Знай повідомляв, Віктор Ющенко показав сімейні кадри з дружиною і розповів, за що покохав її: чудова леді і найкраща мама