У горах на Прикарпатті уважні місцеві мешканці натрапили на рідкісну рослину – тирлич крапчастий. Про це на своїй сторінці у соцмережі Facebook повідомив краєзнавець та гірський рятувальник Василь Фіцак.

За його словами, така знахідка – неабияка удача в горах.

“Останніми роками все рідше можна зустріти цю красиву рослину Карпат, занесену до Червоної книги України”, – додав він.

Скрін, Facebook Василь Фіцак

У коментарях українці пишуть, що дехто з них ніколи не бачив цю рослину наживо.

Популярні новини зараз

В Україні змінюють "заморожені" тарифи: які послуги подорожчали більше за інші, є і 60% росту

Гороскоп на 23 листопада для всіх знаків Зодіаку: Близнюки рулюватимуть суботою, Скорпіонів все-таки виведуть із себе

Терміново біжіть до супермаркету, поки не почалися тривалі відключення світла: що потрібно купити кожному українцеві

Мобілізацію урівняли для всіх: українцям оголосили вердикт щодо економічного бронювання

Показати ще

«Оце він такий!» , «Бачила сьогодні під Шпицями, краса!», - захоплюються люди.

Інші додають, що причиною зникнення виду могла стати людська діяльність.

«Бо знищують, копають коріння...», «Тирлич жовтий - той дійсно рідкість, бо гуцули увесь на джинджуру пустили, а цей - не той ґатунок, тому копають менше. Турбує інша проблема: місцеві вигромаджують граблями лишайник "ісландський мох" що у КБЗ, що у КНПП. Попутно знищують все, що підвернеться...», - зазначають українці.

Додамо, що джинджура – це унікальний і популярний гуцульський напій, зварений на основі ячмінного солоду і настояний на корені джинджури (тирлич жовтий) та золотому корені (радіола рожева). Міцність отриманого напою сягає 42-45 градуси. Ціна за півлітрову пляшку - 100 гривень.

Раніше повідомляли, поради експертів: чим підгодовувати квіти, щоб виростити велику клумбу.

Як повідомляв Знай.uа, як виростити Солодкий горошок на власному городі-кілька простих дій.

Знай.uа писав, в Україні створили екологічні пакети з кукурудзяного крохмалю: забудьте про Пластик.