У щоденниках видатного українського письменника Олеся Гончара виявили пророчий допис, присвячений Донбасу. Свого часу на слова класика звернув увагу Юрій Винничук, також український письменник і публіцист.

Витяги зі щоденників Гончара було опубліковано у виданні «Літературна Україна» за 19 лютого 2015 року.

Класик свого часу передчував негаразди, які несуть в собі настрої на Донбасі, і пропонував відрізати "ракову пухлину", щоб "кинути його у пельку імперії".

"Ще одна цікавська цитата, яку підкинув Іван Кайдашенко. Виявляється, не одні галицькі фашисти були подібної думки, а й Олесь Гончар", – написав з цього приводу Винниченко.

“Донбас – це ракова пухлина, то відріжте його, киньте в пельку імперії, хай подавиться! Бо метастази задушать всю Україну! Що дає Донбас нашій духовності, нашій культурі? Ковбасний регіон і ковбасна психологія! Єдину українську школу – й ту зацькували… Ні, хай нас буде менше на кілька мільйонів, але це буде нація. Ми здатні будемо відродитись, увійти в європейську цивілізовану сім`ю… А так ніколи ладу не буде. Буде розбій і вічний шантаж”, – наводить він цитату Олеся Гончара.

Популярні новини зараз

Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну

Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною

Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку

Оля Полякова дізналася, що вагітна після розлучення: як насправді з'явився Буряковський

Показати ще

Разом із тим класик у щоденниках підтримав відомий страйк донецьких шахтарів, які дійшли аж до Києва, вимагаючи незалежності Україні і достойних зарплат для себе.

Нагадаємо, що вчені наблизилися до розгадки таємничого сигналу з космосу: "Скоро ми дізнаємося".

Як повідомляв портал Знай.иа, імена українців закодовані в магічних вишиванках.

Також Знай.иа писав, чи зуміє людство пристосуватися до життя на Марсі: народження на "Червоній планеті".