З давніх-давен в Україні хустка вважалась національним аксесуаром, який зберігає в собі старовинні традиції. Хустка є символом прихильності, любові, вірності, прощання, скорботи, оберегом і важливим ритуальним предметом. Вона - частина української культурної спадщини.
Про це повідомили на фейсбук-сторінці "Скарби України".
Також для жінки хустка є оберегом. Зазвичай молоді дівчата носили стрічки, віночки, а коли жінка виходила заміж, то вона одягала на голову хустку. Хустка була її оберегом, оберегом сім’ї, родини.
Хустка прийшла на зміну давнішим платовим жіночим головним уборам – обрусу та намітці; мала побутове й обрядове значення. Давніше використовували полотняні та вовняні хустки домашнього виробництва, потім їх витіснили фабричні зразки.

Хустка-оберіг, фото: "Скарби України"

Також в Україні часто використовувались хустки у весільному обряді. Під час сватання дівчина дарувала по хустці старостам і пов’язувала хлопцеві, якщо давала згоду на шлюб. Нареченому молода дарувала хусточку, виткану та вишиту власноруч.
У деяких регіонах руки молодим під час вінчання зв’язували хусткою "щоб міцна сім’я була". Хустка, перебравши роль намітки, почала виконувати на весіллі визначну роль маркера нового суспільного стану дівчини через обряд "Покривання молодої". У давнину покривав батько або молодий наміткою, ближче до початку XX століття у більшості регіонів ця роль перейшла до матері.
На хрестинах перев’язували руки кумам і священникові. Також на похоронах усіх обдаровували хустинками, ними тримали свічку, хустку вішали на хоругви. Хустку вішали, як прапор, на хресті померлих дівчини або хлопця.

Популярні новини зараз

Комунальні платежі скасовуються: названо категорію осіб, якій можна не платити

Отримали зарплату, зробили заначку та залишилися без грошей: українців попередили про неприємності вдома

Поповнення картки через термінали ПриватБанку: чому гроші можуть не зарахуватись

Гречку, соняшникову олію та борошно будемо купувати за новими цінами: скільки доведеться викласти

Показати ще