Українка Ростислава Пекарюк показала ікону, яку вишив її тато Василь Іванович під час перебування у концтаборі.
Про це повідомляє Ukrainian People Magazine у соціальній мережі фейсбук.

Тато Ростислави Пекарюк народився у 1927, а помер у 2009. Жінка зізнається, що знала, що її тато вміє вишивати, адже по життю він багато, що вмів.

Скріншот допису у фейсбук

"В радянських тюрмах вишивати було заборонено. Так система намагалася знищити людину, стерти її ідентичність. Тому вишивали підпільно. Коли ж вишивку знаходили, то її нищили, а того, хто її вишивав, могли жорстоко покарати. Крім того, у камерах не можна було мати голку", - пише вона.

Через заборони, вишивати доводилося кістками з оселедця, який був в "меню" ув'язнених. Щоб здобути нитки чоловік витягував їх з власного одягу аби вистачило на ікону.

"Ікона після повернення була захована в батьківському домі на Калущині, щоб під час обшуків, ніяка рука не посягала на сокровенне. А тепер, зберігається як цінна реліквія в місті Моршин, в нашій домівці", - підсумувала жінка.

Нагадаємо, що у сквері імені Кузьми Скрябіна, що поблизу обласної філармонії у Хмельницькому, з'явилася оригінальна локація-мурал на згадку про відомого співака.

Як повідомляв портал Знай.uа, львів'янам показали, як одягалися жінки у 50-их роках XX століття. На фото видно, як жінка одягнена в елегантне пальто зі стильним коміром.

Популярні новини зараз

Компанія Apple "вбила" багатомільйонне місто одним рішенням: тепер можна зносити все

Кому як пощастить: ПриватБанк виплатить клієнтам від 150 до 5000 грн

Комунальники "наплювали" на мораторій: встановили незаконні тарифи та змушували переплачувати

ВПО запропонують розпочати життя з чистого аркуша: як це зробити

Показати ще

Також Знай.uа писав, львів'ян впустили на галицьке весілля 50 років тому: "Часи важкі, зате почуття справжні"