Зараз коротка зачіска у жінок це щось буденне і звичне. У сучасному світі кожна друга сміливо обрізає волосся – під настрій, під сезон чи вік і носить зачіски на кшталт "боб", "каре" або коротенький "їжачок".

Проте ще триста років тому коротка стрижка не мала стільки красивих назв, лише одну – гільйотинна стрижка або волосся “а-ля Тит”. Тоді жінки вперше обрізали своє волосся не заради краси, а для політичного акту – революційного, передає портал "Українки"

Зараз існує всього дві версії появи коротких стрижок у жінок. Обидві версії пов'язані з Французькою революцією XVIII століття. Тоді почалися великі революційні процеси, громадянські і соціальні зміни, крах абсолютної монархії, страти, сутички і акції протестів, зокрема, й серед тодішньої “культурної еліти”.

Мадам Фулер, графиня де Релінг, із зачіскою а-ля Тит. Художник Луї Леопольд Бойя, 1810 рік

Митці поставили в одному з найбільших театрів Парижа виставу "Брут" за давно забутою і не дуже популярною однойменною п’єсою Вольтера. Цей твір не йшов у театрі майже 60 років з дня прем’єри у 1730 році. За життя її автора надто критикували за "невідповідність драматичній трагедії".

П’єса Вольтера розповідала про історичний факт часів Стародавнього Риму: як один із засновників Римської республіки Люций Юній Брут засудив до смертної кари власних синів. Парубки змовилися і хотіли скинути батька. Військову підтримку заколотникам обіцяв цар етрусків Тулла, в доньку якого був закоханий найстарший син Брута – заколотник Тит. Його й стратили одним із перших за наказом батька і на його ж очах. У п’єсі Вольтера заколотник представлений як закоханий борець проти єдиновладдя.

Тоді для французів образ Тита став символом боротьби. Його зіграв відомий тоді актор Франсуа-Жозеф Тальма. Коли він у фінальній сцені в костюмі римлянина з короткою стрижкою вигукнув: "Боги! Дайте нам краще померти, ніж стати рабами!" глядачі зустріли його оваціями. А наступного дня всі революціонери почали обрізати волосся à la Titus – у стилі Тита – на підтримку його гасла і революційних ідей. Приклад чоловіків тут же почали наслідувати й жінки: вони, як відомо, були дуже активними учасницями Французької революції.

Популярні новини зараз

Через це пройдуть всі чоловіки: українцям підготували нове правило

Стосується всіх пенсіонерів: ПФУ поділився важливою інструкцією

Гречку, соняшникову олію та борошно будемо купувати за новими цінами: скільки доведеться викласти

В Україні сигарети, алкоголь та паливо продаватимуть за новими правилами: що зміниться

Показати ще

Гільйотинна стрижка

“Портрет жінки” (Софі де Баур) з зачіскою “а-ля Тит”, художник Луї Леопольд Бойї, 1810 рік

"Стрижку Тита" підтримали й ті, хто повстав проти "популярних" в революційні часи страт. Після так званої "Епохи терору" у Франції було страчено тисячі протестантів – усі на гільйотині. Перед тим, як вивести засудженого на ешафот, йому дуже коротко зрізали волосся на потилиці й обв’язували шию червоною ниткою – щоб позначити катові, де відсікати голову.

Революціонери, звісно, засуджували такі розправи й демонстрували це обрубаним волоссям на своїх головах – символічними гільйотинними стрижками.

Нагадаємо, що у сквері імені Кузьми Скрябіна, що поблизу обласної філармонії у Хмельницькому, з'явилася оригінальна локація-мурал на згадку про відомого співака.

Як повідомляв портал Знай.uа, львів'янам показали, як одягалися жінки у 50-их роках XX століття. На фото видно, як жінка одягнена в елегантне пальто зі стильним коміром.

Також Знай.uа писав, львів'ян впустили на галицьке весілля 50 років тому: "Часи важкі, зате почуття справжні"