Буквально через кілька місяців з початку епідемії в Китаї зафіксували рекордну кількість розлучень. Соціологи вважають, що скоро комунікація між людьми повністю зміниться, це торкнеться і сімейного життя як такої.

Соціолог Ерік Кляйненберг розповідає у своїй книзі "Життя соло", що близько половини американців сьогодні - одинаки. Кількість холостяків і холостячок збільшилася на 33% в період з 1996 по 2006 роки. Це означає, що незабаром поняття "традиційна сім'я" буде йти в минуле, пише Forbes.

Еволюційний біолог Річард Докінз у своїй книзі "Егоїстичний ген" наводить безліч математичних розрахунків, після яких він приходить до висновку: моногамія для людини і багатьох близьких до нього видів тварин — це найбільш ефективна стратегія.

"За природою" достатньо моногамії на 3-4 роки — щоб зачати, народити і підростити дитину. Саме такий "термін життя" моногамії підтверджують і дослідження антрополога Хелен Фішер. Вона проводила МРТ мозку людей, які знаходяться в стані гострої закоханості, і тих, хто перебуває в більш давніх відносинах. Виявилося, що робота» системи винагороди " мозку, яка виробляє дофамін, з часом перестає так сильно збуджуватися у відповідь на присутність одного і того ж партнера.

Можна припустити, що вибір серійної моногамії — тобто зміни партнерів раз на кілька років — стане одним з головних трендів відносин майбутнього.

Популярні новини зараз

Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики

Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках

Астролог побачив у травні "лихо" для України

Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити

Показати ще

З 1991 по 2017 рік кількість американських школярів, які вже почали статеве життя, впала з 54% до 40%. Зараз в США люди, яким близько 20 з невеликим, в 2,5 рази більш схильні до стриманості в порівнянні з їхніми батьками з «покоління Х». В Японії міленіали теж відмовляються від сексу-аж чверть людей у віці від 18 до 39 років навіть ніколи їм не займалася! Соціологи підтверджують, що це загальносвітовий тренд — молодим поколінням секс все менш цікавий.

Що ж нас чекає в майбутньому? Іграшки, Роботи, VR-порно — все це дозволяє отримати якісну розрядку на самоті, без зайвих зусиль і ризиків. І, треба сказати, популярність такого дозвілля зростає. Кількість запитів» VR-порно " На PornHub, наприклад, зросла на 440% тільки в 2016 році. За даними за 2019 рік, VR-порно займає впевнене третє місце в пошуку агрегатора.

Вчені придумали навіть назву для подібної сексуальної "орієнтації" майбутнього-діджісексуальність. Людина з такою "орієнтацією" буде займатися сексом переважно або виключно з машинами. І, з одного боку, в цьому немає нічого поганого. З іншого — критики вважають, що» діджісексуальність " дегуманізує секс — і це може вилитися в нову хвилю насильства над людьми, особливо жінками. Будемо сподіватися, що хороші закони врятують нас від такої перспективи.

Раніше головна причина вступати у відносини і шлюб була економічною — разом було легше вижити, ніж поодинці. Зараз це вже не актуально. Якийсь час протримався міф про романтичну любов-але сучасна наука довела, що на біохімічному рівні любов дійсно (найчастіше) живе три роки або близько того. А значить, сьогодні людям потрібні нові приводи вступати у відносини - і нові моделі цих самих відносин.