У Бродах місцевий мешканець випадково відкопав бідон, у якому зберігалися фото, листівки, агітки та щоденник борця за незалежність. Майже 70 років документи чекали свого часу під товщею землі.

Знахідку датували 1940-1950 роками, її передадуть до львівського музею "Тюрма на Лонцького", повідомляє Суспільне.

“Ця знахідка є по-своєму унікальною, важливою і цінною для суспільства. Адже вона відображає локальні моменти, особливості, розкриває нові риси підпілля ОУН. Відкриваються нові імена людей, які були причетні до визвольного руху і це надзвичайно цікаво”, — каже директор музею Руслан Забілий.

На одному із документів зазначено псевдо підпільника – ”Степко”. Експерти припускають, що саме він і сховав цей бідон. Дослідники вважають, що знайдені матеріали стосуються діяльності Лопатинського районного проводу ОУН, але точно сказати можна буде лише після ґрунтовного дослідження.

Популярні новини зараз

Посилення мобілізації в Україні: як позбавлятимуть прав ухилянтів

Діставайте велосипеди: перевізники готуються підняти ціни на проїзд відразу на третину

Землю накрила потужна магнітна буря, як встояти на ногах

Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру

Показати ще

“Є чимало ознак, за якими ми досліджуємо документи. По-перше, звичайні радянські газети, в які замотували архіви і зберігали. Тобто ми можемо з’ясувати крайні дати, а це 1948-51 рік. Окрім того, на таких документах часто є якісь позначки, шифри, криптоніми. Це все ми будемо з’ясовувати. Так ми будемо знати, хто ховав цей архів та на якій території він використовувався”, — каже дослідник.

Зазвичай такі сховки робили з практичною метою: для розповсюдження агітаційної продукції. Втім, була й інша причина.

“Такі архіви створювали також, щоб донести інформацію до наступних поколінь. Це було одним із завдань проводу ОУН, навіть були розроблені інструкції, щодо переховування такої інформації. Адже минуть десятиліття, а епізоди боротьби треба донести до майбутнього, тоді коли буде незалежна Українська держава. Так і сталось”, — каже Руслан Забілий.

Нагадаємо, раніше на Тернопільщині розкопали нічний кошмар Гітлера

Як повідомляв портал Знай.ua, тернополянин знайшов "Золоте" хобі на пенсії і заробив півтора мільйона, головне-бажання

Також Знай.ua писав, що у вікнах Кам'яниці з драконами спить цілий світ: у Києві фасад покинутої будівлі перетворили на галерею