Щороку кількість жінок, які йдуть служити у Збройні сили України стає все більше. Українок не лякають важкі фізичні навантаження, добові наряди й відрядження у гарячі точки. Ще 12 років тому жінок в армії було майже 2 тисячі, але зараз картина кардинально різниться.

Відповідно до даних Головного управління персоналу Генерального штабу Збройних Сил України, на весну 2020 року у ЗСУ служить 29 760 жінок, з них — 902 старші офіцери. Для порівняння, торік цей показник становив трохи більше ніж 27 тис., у 2018 — майже 25 тис., а у 2008 році їх було всього 1800.

жінки-військовослужбовці, фото:slovoidilo

Українські жінки також боронять країну на Сході. Так, відомо, що статус учасника бойових дій за участь в АТО/ООС надано 9136 військовослужбовцям-жінкам.

Варто відзначити, що у 2018-му ухвалено Закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення рівних прав і можливостей жінок та чоловіків під час проходження військової служби у ЗСУ та інших військових формуваннях». Документ уніс зміни до Статуту внутрішньої служби Збройних Сил та до Закону «Про військову службу й військовий обов’язок».

Згідно з законом, жінки виконують військовий обов’язок на рівних засадах із чоловіками (за винятком випадків, передбачених законодавством з питань охорони материнства та дитинства, а також заборони дискримінації за ознакою статі). Тому в українській армії чоловіки та жінки обіймають однакові посади.

Популярні новини зараз

Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи

А що так було? Українець "категорично відмовився" від повістки - чи підтримав його суд

Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма

Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин

Показати ще

Нагадаємо, герой АТО розповів, як" прозрів " в окопах і закохався в українську мову.

Як повідомляв Знай.uа, кіборг героїчно загинув, рятуючи побратимів у Донецькому аеропорту, протистояв ворожому танку.

Також Знай.uа писав, що українець потрапив у ДТП поблизу фронту, бійці ЗСУ ледве дістали з понівеченого авто.