У Львові хірурги львівської клінічної лікарні швидкої медичної допомоги вперше провели трансплантацію нирки від живого донора. Хірурги зробили це лапароскопічно, тобто, через невеликі розрізи.

Читайте Знай в Google News!

Варто зазначити, що раніше подібні операції робили традиційним способом, а саме через великий розріз. За останній тиждень це вже друга трансплантація у цій лікарні, пише ЛМР.

"Забір донорського органу вперше в лікарні відбувається лапароскопічно. Тобто, через маленький розріз. Це сучасна технологія, яку ми будемо застосовувати, щоб організм донорів при родинних трансплантаціях швидко відновлювався”, — розповів директор лікарні Олег Самчук.

Фото: Oleg Samchuk

Першому з двох пацієнтів нирку подарував батько. Другому — старший брат, нирку якого, до речі, цього разу медики вперше забрали лапароскопічно.
"Кілька місяців тому в Центр трансплантології лікарні швидкої медичної допомоги звернувся 21-річний пацієнт із Сумської області із хронічною нирковою недостатністю. Роман уже 2,5 роки перебував на діалізі: від народження у нього була лише одна нирка, і та відмовила. Після 2,5 років очікування на посмертну нирку, батько Анатолій прийняв рішення віддати синові свою, аби дати можливість йому жити повноцінним життям. Пересаджена нирка запрацювала на операційному столі", - сказано у повідомленні.
Ще одну трансплантацію виконали 11 грудня — 29-річний Володимир з міста Апостолове Дніпропетровської області віддав нирку старшому на 4 роки брату. Сам чоловік з 13 років хворів хронічним гломерулонефритом, через прогресування хвороби з грудня минулого року уже проходив діаліз. Нова Федорова нирка також запрацювала на операційному столі. Цього разу забір нирки здійснювали лапароскопічно.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Популярні новини зараз

Запитай у дружини або мами: які документи потрібні українським чоловікам для оновлення даних у ТЦК

В Україні сигарети, алкоголь та паливо продаватимуть за новими правилами: що зміниться

Тарифи просто непідйомні для пенсіонерів: українці тікають від "Київстар"

Тисячі українців привітають грошима: хто та яку допомогу отримає

Показати ще

Нагадаємо, що у Львові рятують хвору коронавірусом дружину священика та недоношену доньку

Як повідомляв портал "Знай.uа", мама зробила татуювання новонародженому синові

Також, "Знай.uа" писав, що копи прийняли пологи прямо в метро