Гречка - є однією з найпоширеніших круп в нашій країні. Вона багата вітамінами і мінералами і дуже корисна для здоров'я людини. Але, коли звичайна каша набридає, то на допомогу приходять витіюваті і незвичайні страви з цієї крупи.

Пропонуємо вашій увазі добірку дев'яти страв з гречки, які не займуть у вас багато часу, але подарують вам масу задоволення.


1. Гречка по купецькому

Інгредієнт

300-400 гр. яловичини
1 склянка гречки
1 цибулина
1 середня морква
1 маленький зубок часнику
1 лавровий лист
сіль, мелений перець за смаком

Популярні новини зараз

Перевіряйте банківську картку: українцям додатково виплатять по 4000 гривень

Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають

Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років

Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору

Показати ще

Приготування

М'ясо порізати невеликими кубиками, злегка обсмажити на сковороді з рослинним маслом. Потім долити трохи води, додати лавровий лист, і тушити м'ясо під кришкою на маленькому вогні до готовності.

Гречку перебрати,залити окропом хвилин на 5, потім воду злити. Окремо обсмажити дрібно порізану цибулину і моркву натерту на тертці.

Додати овочі до м'яса і подрібнений часник, посолити, поперчити, додати гречку. Долити гарячої води щоб гречка була покрита з палець висотою, довести до кипіння.

Потім накрити кришкою і томити на маленькому вогні поки вся рідина не вбереться, а гречка не стане м'якою. Можна додати шматочок вершкового масла і перемішати. Блюдо готове.

2. Гречка «По-русски»

Інгредієнт

Гречана крупа-300г
Гриби-600г
Яйця-4 шт
Цибуля-150г (3 маленькі цибулинки)
Морква — 150г (можна взяти трохи більше цибулі)
Солі

Приготування

Гречану крупу промити і відварити до готовності. Яйця відварити. Цибулю почистити і дрібно порізати.

Моркву почистити і натерти на крупній тертці. Гриби вимити і порізати на невеликі шматочки. На сковороді розігріти трохи рослинного масла і обсмажити цибулю. Коли цибуля стане прозорою, додати до нього моркву і обсмажувати ~5-7 хвилин періодично помішуючи.

Готову зажарку перекласти до гречки, перемішати. У цій же сковороді обсмажити підготовлені гриби до готовності ~7-10 хвилин. Гриби перекласти до гречки, перемішати. Яйця порізати на яйцерізці або ножем невеликими кубиками.

Порізані яйця додати до гречки і перемішати. Подавати як гарнір або окрему страву.

3. Гречка по-східному

Інгредієнт

1 чашка гречки,
5-6 великий печериць,
1 цибулина,
1 головка часнику,
половинка маленького перцю чилі,
соєвий соус,
1 ст. ложка рослинної олії,
2 ч. л соку лимона,
щіпка насіння кардамону,
кілька листочків свіжої м'яти,
солі

Приготування

Гречку залити двома чашками води, накрити кришкою і поставити на сильний вогонь. Дрібно нарізати цибулю. Коли вода закипить, додати невелику щіпку солі. Зменшити вогонь, накрити кришкою і варити гречку до готовності.

Печериці вимити, почистити і нарізати пластинками. У розігріту сковорідку влити рослинне масло, додати насіння кардамону, дрібно нарізані часник і перець чилі, цибулю, печериці.

Потім, сік лимона, 2 ст. ложки соєвого соусу. Все разом обсмажити на невеликому вогні протягом 2-3 хвилин. Додати гречку, трохи соєвого соусу (якщо буде потрібно), перемішати і прикрасити листям м'яти.

4. «Душеновская гречка»

Інгредієнт

фарш грам 500,
гречки грам 300,
перець болгарський солодкий,
помідори, цибуля,
сіль спеції.

Приготування

Беремо фарш, грам 500, гречки грам 300, перець болгарський солодкий, помідори, цибуля, сіль спеції.

Фарш викладаємо на сковороду майже разом з перцем і помідорами очищеними від шкірки, пересмажуємо, в кінці додаємо сіль і спеції. Гречку відварюємо в бульйоні, або можна просто з кубиком.

Потім гречку і фарш з'єднуємо і добре вимішуємо, даємо постояти трохи під рушником. Потім акуратненько розкладаємо її по горщиках. Посипаємо будь-яким твердим сиром.

Ставимо в духовку на 200 градусів приблизно на 20-30 хв, як з'являється рум'яна скоринка і дістаємо.

5. Гречка з копченостями

Інгредієнт

Копчена грудинка, буженина ,шинка (всього разом грам 250)
Цибуля - 1 шт
Морква - 1 шт (не велика)
Гречана крупа - 1 стакан (200 мл)
Вода-400 мл
Масло вершкове-для обсмажування овочів
Сіль, паприка( порошок), перець (трохи)

Приготування

Гречку перебрати, помити в проточній воді. Цибулю і моркву нарізати і обсмажити на вершковому маслі в тій каструльці, яку потім будете ставити в духовку. Додати нарізане на дрібні кубики м'ясо. Обсмажуємо цибулю, моркву і м'ясо.

Перемішати, налити трохи водички або бульйону (щоб паприка не почорніла), додати паприку і спеції. Додали трохи водички, паприку і спеції. Поверх обсмажування викласти гречку (не перемішувати!).

Викладаємо гречку. Через шумовку вилити воду (бульйон). Наливаємо воду або бульйон. Як закипить вода, зняти пінку, накрити кришкою і поставити в уже розігріту, до 180 градусів, духовку.

Через 40 хвилин дістати, подивитися, якщо вода ще не википіла повністю, то потомити ще трохи.

6. Гречка з м'ясним фаршем, цибулею, морквою і томатами

Інгредієнт

Гречана крупа-400 гр
М'ясний фарш-0.6 кг
Томати-3 шт
Ріпчаста цибуля-3 шт
Морква - 1 шт
Рослинна олія-0.5 ст
Чорний мелений перець
Червоний мелений перець
Мелена паприка
Лавровий лист
Солі

Приготування

Очищену цибулю дрібно ріжемо. Відправляємо в розігріту олію. Пасеруємо до золотистого кольору. Додаємо до цибулі фарш. Тим часом ошпарюємо помідори окропом і знімаємо з них шкірку.

Нарізаємо невеликими кубиками. Ставимо каструльку з водою для гречки на вогонь. У киплячу воду додаємо сіль, лавровий лист і саму гречку. Після закипання зменшуємо вогонь до середнього, закриваємо кришкою і варимо до готовності.

Ріжемо моркву. Так само відправляємо її до цибулі з фаршем. Все перемішуємо. Обсмажуємо до готової рум'яності фаршу. Потім додаємо помідори, сіль, чорний і червоний перець, мелену паприку.

Тушкуємо все на середньому вогні 5 хвилин при закритій кришці, щоб томати дали сік. Потім ще стільки ж без кришки, щоб соус загус. При бажанні можна додати пару ложок томатної пасти. Додаємо до гречки фарш і гарненько перемішуємо. Подавати блюдо гарячим.

7. Каша гречана з м'ясом в горщику

Інгредієнт

м'ясо свинини або яловичини
стакан або два гречки,
цибулина,
лаврушка,
бульйон


Приготування

М'ясо нарізаємо невеликими шматочками. Складаюємо на дно горщика. Нарізаємо цибульку тоненькими кільцями. Додаємо поверх м'яса. Туди ж лавровий листок. Гречку промити дуже добре, перебирти від сміття.

Викладаємо в горщик. Доводимо до кипіння воду в каструльці або чайнику — зазвичай 1 літр. Розводимо в цій воді 1 ст.ложку курячого бульйону Ролтон (в порошковому вигляді).

Можна заливати звичайним м'ясним або овочевим бульйоном. У зв'язку з тим що Ролтон вже містить сіль і спеції більше нічого в воду не додаємо.

Далі отриманим і добре розмішаним бульйончиком заливаємо м'ясо і гречку. Закриваємо горщик кришкою і ставимо на годину в духовку при температурі 180-190 градусів. Перед подачею треба перемішати вміст горщика.

8. Гречка з морквою і яйцем

Інгредієнт

Гречана крупа півсклянки
Вода 1 стакан
Морква 1 штука
Цибуля 1 штука
Яйце 1 штука
Масло рослинне 2 ст. л
Соєвий соус 1 ст. л

Приготування

Півсклянки гречаної крупи промити і залити склянкою води. Зварити до готовності (не солити).

У сковороді підсмажити цибулю і натерту на тертці моркву. У гречку додати соєвий соус. У сковороду додати гречку, перемішати. Вилити зверху яйце і під кришкою довести до готовності.

9. Гречка з грибами в горщиках

Інгредієнт

гриби
гречана каша
сіль,
перець за смаком

Приготування

Гриби обсмажити з цибулею на вершковому маслі, посолити, поперчити.

Розкласти гриби по горщиках, приблизно 1,5-2 столові ложки в кожен. Насипати в кожен горщик промиту гречану крупу - від 5-ти до 8-ми ст.ложок, в залежності від обсягу горщика. Залити овочевим або м'ясним бульйоном (можна використовувати бульйонні кубики) на 2 пальці вище гречки і ложкою все перемішати.

Поставити в розігріту духовку на 200° на 25 хвилин з закритими кришками. Зняти кришечки і залишити ще на 10 хвилин в духовці, не вимикаючи її.

Приємного апетиту!

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, як приготувати справжній зелений борщ на м'ясному бульйоні з яйцями та щавлем: справжня українська страва на вашому столі

Як повідомляв портал "Знай.uа", що приготувати з буряка і чим він корисний: не тільки борщ і шуба. Червоний буряк містить безліч органічних кислот, мінеральних солей, вітамінів, фолієву кислоту і бетаїн.

Такоже "Знай.uа" писавши, Як правильно варити гречку, щоб вона не висихала і не злипалася: прості лайфхаки для господинь