На сьогодні борги Львова за кредитами розписані аж до 2041 року. Вже наступного року місто має виплатити кредиторам 1 млрд 200 млн грн. Найболючішими для міста є 12 кредитних договорів на загальну суму понад 5 мільярдів, адже борги за них доведеться сплачувати у євро. З огляду на інфляцію, це буде болючим кроком, пише DailyLviv.

Валерій Веремчук


"Левову частку коштів «з’їдає» «Львівводоканал». Ще у 2002 році підприємство взяло у Міжнародного банку реконструкції та розвитку 30 млн доларів кредиту на цілодобове водопостачання. На реконструкцію очисних споруд комунальне підприємство отримало кредит у корпорації НЕФКО на 6,5 млн євро, у ЄБРР - на 20,3 млн євро, відповідно.

«Львівелектротранс» отримав на оновлення трамвайного, тролейбусного парків та інфраструктури спочатку 15,7, потім ще 24 млн євро. «Львівавтодор» взяв на проєкт «трамвай на Сихів» 15,5 млн євро. Зобов’язання - до 2024 року. А потім ще під два проєкти комунальне підприємство позичило у ЄБРР майже 35 та 15,4 млн євро. «Львівтеплоенерго» отримало 25 млн євро на оновлення теплових мереж, КП «Зелене місто» - 34 млн євро. На рекультивацію Грибовицького сміттєзвалище взяли 25 млн євро", – розповів Валерій Веремчук, депутат ЛМР, член депутатської комісії фінансів та планування бюджету.

За словами Валерія Веремчука, це лише окремі приклади найбільших запозичень, а насправді їх у кілька разів більше. Крім того,міська влада звикла брати у лізинг будь-які товари: від медичного обладнання - до стільців у сесійній залі Ратуші. А це виливається у майже 20% річних банку-позичальнику.

"Це - проїдання грошей львів’ян. Усі комунальні підприємства Львова, окрім похоронного, є збитковими. Але за них вхопилися дуже міцно і вливають все нові й нові мільйони. Якщо так стається, це комусь вигідно", – підсумував Валерій Веремчук.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Популярні новини зараз

Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються

За прострочені комунальні платіжки можуть забрати половину пенсії: як ще покарають боржників

Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня

Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку

Показати ще

Нагадаємо, що львівських чиновників спіймали на мерзенній схемі із землею-продавали гектари під прикриттям мандатів.

Як повідомляв портал Знай.uа, Львівська міська рада планує відремонтувати дорогу зі Львова до Брюховичів.

Також Знай.uа писав, що у Львівській міській раді не виключають, що пандемія коронавірусу може стати перешкодою старту будівництва заводу з переробки твердих побутових відходів у 2020 році.