На Львівщині в Мостиському районі ентузіасти виявили бідони з документами, створені в середині минулого століття. Детальніше про це розповідає видання Galnet.

Читайте Знай в Google News!

Повідомляється, що в червні 2020 року в Мостиському районі Львівської області ентузіасти відкопали з землі кілька бідонів. Як виявилося, в них зберігалися документи Української повстанської армії (УПА). Вони пролежали під землею близько 70 років. Спочатку знахідка була передана в Мостиський історико-краєзнавчий музей, а пізніше - до Львова.

Популярні новини зараз

Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин

Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними

Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну

Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає

Показати ще

"21 Червня їх передали в наш музей. Привезли два бідони, але в одному з них матеріали були в дуже поганому стані, вони не підлягають реставрації. З уцілілим бідоном процес був таким: зміст витягли, просушили його і перевели спеціальним папером, який витягує вологу. Після цього-процес роздублювання. Останні етапи, на які ми ще не перейшли-робота реставратора та опис документів", - пояснює співробітник музею «Тюрма на Лонцького» Віктор Сеницький.

Здебільшого виявлені документи містили в собі пропагандистські матеріали, які повинні були поширюватися серед населення. Всі вони датуються 1946-1950 роками. Заради власної безпеки автори підписували журнали псевдонімами. Всі папери друкувалися в приватних друкарнях. Також публікувалися спогади учасників армії.

Віктор Синецький уточнив, що за часів УПА ховати речі в бідонах було звичайною справою, оскільки тоді вони широко використовувалися в сільському господарстві.

Крім документів і пропагандистських брошур, в бідонах виявили дві книги про історію і культуру України. Синецький заявив, що це говорить про свідомість і самоосвіту українських повстанців.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, що на Львівщині чоловік виявив Стародавній могильник.

Як повідомляв портал Знай.иа, учений виявили давньоримський дерев'яний човен. Знахідці близько 2 тисяч років.

Також Знай.иа писав, що у Львові на вул. Корнякта виявлена несподівана знахідка - підземелля з людськими останками і сходами, що ведуть вниз.