Львів’янка передала в музей автентичні 100-літні вишиванки, які вишивала ще її прабабуся.

Про це повідомляє інформаційний портал Галінфо.

Так в Музеї народної архітектури і побуту у Львові імені Климентія фонди поповнилися цікавими та цінними експонатами. Випускниця філологічного факультету ЛНУ імені Івана Франка львів’янка Галина Богданівна Божик передала у фонди Музею автентичні вишиванки, обруси та рушники, які упродовж довгого часу дбайливо зберігала родина.

Фото Олена Ляхович



“Ці сорочки були вишита десь у 20-му році минулого століття. Та попри свій поважний вік нитки збереглись і дотепер. Авторство належить моїй прабабі з Кам’янка-Бузького району, села Банюнина, звідки і вся родина. Коли прабабця ще була дівкою, то вишила собі її. А свого часу ми її з сестрою по черзі вдягали, тому десь вже на рукавах потерта. Мама ще замолоду відшила той взір, бо припав їй до душі”, — пояснює Галина Божик.

Фото Олена Ляхович


Прабабуся львів'янки (1905 року народження) щоразу фантазувала над вишивкою. Також вона була знаною кравчинею: шила верхній одяг для мешканців усіх навколишніх сіл, а ще до неї приїжджали навіть зі Львова.

Популярні новини зараз

Не знайдуть цього в машині – отримаєте штраф: що можуть перевірити копи

Оновлення даних через додаток "Резерв+": повна інструкція

Таких цін не бачили давно: скільки доведеться заплатити за курячі та перепелині яйця

Комунальники готуються запровадити новий тариф: яка платіжка збільшиться майже на 40%

Показати ще

Фото Олена Ляхович


Головний зберігач фондів Музею народної архітектури і побуту у Львові ім. Климентія Шептицького Руслан Сірий розповів що до Музею приходять відвідувачі, які хочуть побачити вишиванки своїх пращурів. Але найбільше захоплення у них викликають фотографії їх предків.

“Ми дбайливо зберігаємо кожен експонат. З особливою шаною ми ставимось до старовинних родинних сорочок, які до нас приносять особисто правнуки, онуки та діти. Для Музею це цінний жест доброї волі, адже люди довіряють нам частинку свого родинного генетичного коду”, – пояснив Руслан Сірий.

Фото Олена Ляхович


Львівщина була дійсно багата на вишивку. Проте до нашого часу збереглись переважно сорочки, вишиті наприкінці XVIII – на поч. XIX ст. Старіші — це рідкість, адже час до них нещадний.

Співпраця Музею та родини Галини Божик на цьому не завершиться, адже жінка пообіцяла принести ще одну старовинну чоловічу сорочку з чорного полотна. Також Галина розповіла, що у їх родинному гнізді дотепер збереглися сувої лляної тканини та давні предмети побуту.

Фото Олена Ляхович

Нагадаємо, що у Києві, до четвертої річниці загибелі, на вулиці Франка відкрили меморіал Павла Шеремета. Меморіал встановили на місці, де 20 липня 2016 року загинув відомий журналіст

Як повідомляв портал "Знай.uа" львівська письменниця і вчений Галина Яценко перемогла в конкурсі "Мікроліти: по ту сторону Целана" і отримала премію від популярного німецького журналу "SPIEGELUNGEN".

Також, "Знай.uа" писав, що у Тернополі невідомі зіпсували об'ємну фразу для фотосесій в центрі міста "I love Ternopil".