Пошуковики у середмісті міста Галич провели експедицію задля визначення кілька імовірних місць поховань учасників національно-визвольної боротьби.

Про це повідомляє інформаційний портал Бліц-Інфо.

Так, стало відомо, що у вівторок, 2 червня, працівники комунального підприємства обласної ради "Пам'ять", спільно з членами ГО "Галицьке районне об'єднання воїнів АТО" провели пошукову експедицію в місто Галич.

Фото Бліц-Інфо


Василь Тимків, директор обласного комунального підприємства “Пам’ять” зазначив, що вони отримали інформацію від старожилів, що тут є кілька імовірних місць поховань учасників національно-визвольної боротьби.

«Ми хочемо провести пошуки на декількох локаціях, які нам вказали: біля податкової, на території школи, біля поліції, військкомату. Старожили розповідали нам, що там можуть бути поховані закатовані учасники національно-визвольної боротьби і люди, які їм допомагали. Можливо, щось знайдемо. Також у нас є інформація про кілька місць, де НКВС могли утримувати в’язнів»,- каже Тимків.

Українські дослідники впевнені, що у місті Галич можуть бути великі поховання, адже місто достатньо велике. Пошуки поховання розпочали у будівлі, де зараз розміщується Центр обслуговування платників податків. За австрійської влади тут був повітовий суд.

Збоку є подвір'я, де імовірно можуть бути заховання. За словами працівниці установи кілька років тому тут замінювали каналізаційний колектор, але нічого не знаходили. Але тоді не стали перекопувати подвір'я. Дослідники хочуть отримати відповідні дозволи і провести у цьому місці розкопки.

Фото Бліц-Інфо


Дослідники з'ясували, що у підвалах колишнього повітового суду справді були камери, де утримували в’язнів. Місцевий мешканець Володимир зазначив, що на подвір’ї біля приміщення лежали тіла закатованих упівців для впізнання, втім ніхто не зізнався, що їх знає.

« Батькова сестра працювала в НКВС, а її чоловік був дільничним, то вона розказувала. Їх вперше знайшли, коли хотіли будувати котельню для школи. Тоді викопали останки, форму, частини стволів. Втім, після цієї знахідки, котельню вирішили збудувати в іншому місці. Мене дивує, що за часів незалежності ніхто не перепоховав їх. Хоча дехто каже, що тоді останки вивезли», - каже чоловік.

Згодом дослідники спустилися туди де були камери. Найбільше вразили карцерні ями в яких утримували покараних. Людей опускали у вузьку яму глибиною два метри і закривали металевою кришкою. Зараз ці ями засипані, але дослідники планують їх розкопати.

Якщо дослідники знайдуть рештки, то їх відправлять на патологоанатомічну експертизу, де визначать стать, вік та як людина була вбита.

Популярні новини зараз

Повинні з'явитися без повістки: кого чекають у ТЦК з 1 квітня

За прострочені комунальні платіжки можуть забрати половину пенсії: як ще покарають боржників

Боргів не обібратися, якщо забудете про це: українцям нагадали про важливу процедуру

Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"

Показати ще

Обов'язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, раніше Археологи в Єгипті виявили унікальну гробницю фараонів: фото.

Як повідомляв портал Знай.ua, Найдавніше європейське пиво — знайдено сліди стародавнього солоду, якому 6 тис. років.

Також Знай.ua писав, що Археологи зробили епохальне відкриття в центрі Києва: "Навіть не здогадувалися..."