Надії на те, що 23-річному Миколі Н. з Старосамбірського району вдасться врятувати ліву руку, яка трималася лише на шматочках шкіри, майже не було. Кістка, судини, нерви, сухожилля – все було пошматоване. Але хірурги Львівської міської лікарні швидкої медичної допомоги вирішили ризикнули. Вони складали кістки, зшивали судини, сухожилля, нерви заново. Від моменту операції пройшло вже 5 днів і рука у хлопця працює.

Микола розповів лікарям, що працював на будівництві. Він закладав у вимкнену електричну бетономішалку пісок, цемент, потім хтось випадково її увімкнув, руку хлопця затягнуло і пошматувало. Він намагався допомогти собі правою рукою, але йому розтрощило палець і на правій руці.

До львівської лікарні хлопця привезли з сильною зовнішньою кровотечею. При таких травмах, як правило, проводять ампутацію. Але хірурги вирішили спробувати врятувати хлопцеві руку.

Оперувати хлопця взявся хірург Гнат Герич. Його асистентами були Остап Зубач і лікарі-інтерни Богдан Гель та Петро Домбровський.

Операція тривала шість годин. Ліва рука хлопця була ушкоджена в критичній зоні, де зосереджені дрібні судини, артерії, нерви, а у пацієнта ще й були повністю вирвані сухожилля. Операція була дуже тяжкою.

Популярні новини зараз

Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу

"Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати

Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає

Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку

Показати ще

Пацієнт Микола, источник:zaxid.net

«Операція була важкою, доводилося руку збирати поетапно. Збирали і фіксували кістку, під мікроскопом зшивали судини, нерви, сухожилля. Нам дуже хотілося врятувати хлопцеві руку, тож ми з нетерпінням чекати три дні, протягом яких мало стати відомо - працює рука чи ні. Минуло вже п’ять днів, рука працює, хлопець ворушить, згинає пальці. І це тішить», – розповів Гнат Герич.

Під загрозою ампутації був і четвертий палець на правій руці. Його також довелося збирати докупи по частинах.

За словами Гната Герича (син відомого хірурга, професора Ігоря Герича), попереду на хлопця чекає ще кілька коригуючих операцій, та вони вже нескладні (пересадка шкіри тощо). Але ліва рука і палець на правій руці у хлопця будуть працювати.

Нагадаємо, раніше Нова нирка! У Львові "вдихнули життя" в помираючого чоловіка, на якому медицина поставила хрест

Як повідомляє портал «Знай.uа» Інвалідність у минулому? Хірурги вперше у світі пересадили людині руку від живого донора

Також «Знай.uа " писав, що У Києві вперше імплантували механічне серце, хірургам аплодує вся Україна