З давніх-давен в Україні дотримуються весільних традицій та обрядів. Але часом деякі традиції можуть призабутися. Тому ми розкажемо вам, як одружувалися наші прабабусі та прадідусі на Галичині.

Про це інформує портал "Локальна історія"

Це не лише особиста справа наречених — так здавна сприймали весілля в Галичині. Молодята створювали нову родину під пильним наглядом не лише батьків та родичів, а й цілої громади. При цьому звертали увагу не лише на вдало підібрану пару, а й вік у якому беруть шлюб. Все через те, що пізній шлюб міг викликати неабиякий осуд та зневагу від односельців.

Галицьке весілля

Під час запросин, які нарізно робили молодий і молода, благословення на шлюб просили у всіх мешканців села. Процес весільного святкування був настільки важливим, що шлюб із церковним вінчанням, але без дотримання обрядовості вважався недійсним!

Популярні новини зараз

Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору

Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків

На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого

Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців

Показати ще

Найголовнішими атрибутами весілля було обрядове печиво — коровай, приготування і прикрашання якого перетворювалося на грандіозну церемонію. Випікати весільний хліб запрошували коровайниць — одружених жінок, які були щасливими у сімейному житті. У давнину вірили, що це допоможе молодятам прожити щасливе життя.

Галицьке весілля

Напередодні шлюбу молодій розплітали косу — це означало перехід її у статус одруженої жінки. Цей обряд проводив брат чи хрещений батько. Це дійсно проходило під супровід тужливих пісень. Після цього нареченій одягали вінок та тричі її благословляли.

За галицькими традиціями мати нареченої їй за пазуху клала окраєць хліба із цукром: молоді, виходячи з церкви, мали його з’їсти, "аби їм було солодко і не вбого". Варто відзначити що проводили весільні церемонії лише в неділю.

Галицьке весілля

Виряджали наречену “продаючи” молодому подушки та збираючи скриню-посаг. Пізно ввечері молоду проводили додому чоловіка, де після вручення подарунків, молодих відводили на шлюбну постіль. Новоспеченому подружжю стелили переважно у коморі на необмолочених снопах жита або пшениці. Наступного дня сім’ї нареченої дякували за дочку, а подекуди відбувалося і обрядове вмивання молодих.

Галицьке весілля

Галичани згадують, що зазвичай весілля могло обходитися однією пляшкою горілки на всіх гостей. Але так було не завжди. Доволі частим явищем у галицьких селах були “горівчані забави” та “криваві весілля”, які не раз закінчувалися судом або в’язницею.

Нагадаємо, що праздник день Святого Валентина принято считать самым романтичным праздником. И это не только на территории Украины, а и во всём мире.

Як повідомляв портал "Знай.ua", в мережі розгорівся сатиричний скандал через безглузду роботи відомого дизайнера Клер Уейт Келлер.