17 вересня відзначилось для Львів'ян великою втратою: помер видатний український письменник Роман Іваничук, який також був громадським діячем, одним з організаторів Товариства української мови ім. Т. Шевченка, членом Спілки письменників України, депутатом Верховної Ради України І-го скликання, Заслуженим працівником культури України, Героєм України.

Про це повідомили у прес-службі Львівської міської ради.

Сьогодні,19 вересня, відбулось прощання з відомим діячем. Після Богослужіння у церкві Пресвятої Трійці на вулиці Тершаківців його гроб пронесли вулицею Пекарською, на якій письменник прожив десятки років, на Личаківський цвинтар. Там Р.Іваничука поховали на полі 3 поруч із першою дружиною Софією, між могилами письменника Романа Федоріва (1930–2001) та журналіста Сашка Кривенка (1963–2003).

Популярні новини зараз

Комунальні платежі скасовуються: названо категорію осіб, якій можна не платити

Зміни у тарифах: мобільний оператор Lifecell зробив важливе оголошення

В Україні сигарети, алкоголь та паливо продаватимуть за новими правилами: що зміниться

Українці намагаються зберегти своє майно перед законом про мобілізацію: що хочуть встигнути

Показати ще

Народився Роман Іваничук 27 травня 1929 року в селі Трач тоді Косівського повіту (нині однойменний район Івано-Франківської області) в сім'ї вчителя. Його стрийко Михайло Іваничук (1894–1937), вчений-геоморфолог, вояк Легіону УСС і УГА, дослідник Арктики, став жертвою сталінського терору. Літературний дебют мав у журналі "Жовтень", де 1954 року з’явилася його новела "Доктор Бровко". У 1958-му вийшла друком перша збірка новел "Прут несе кригу", яка принесла йому визнання. У 1961 році переїхав до Львова, від 1963-го працював редактором у відділі прози того ж журналу "Жовтень". У 1968 році вийшов друком роман "Мальви" – на історичну тематику з часів Хмельниччини. За нього Іваничук був підданий жорсткій компартійній критиці, хотіли звільнити з редакції. Проте роман здобув широкий резонанс. Ним зачитувалися, захоплювалися, трактували як свіжий подих в задушливій ідеологічній атмосфері совєтчини. У часи незалежної України твір став програмним, його вивчають школярі під первісною назвою "Яничари".

Нагадаємо, що 17 вересня, перестало битися серце депутата Львівської міської ради V скликання (2006-2010 роки) Юрія Кардашевського.

Як повідомляв портал Знай.ua, Львів вшановує пам'ять героя небесної сотні Юрія Вербицького, якого викрали та закатували під час Євромайдану.

Також Знай.ua писав про те, що на Львівщині помер учасник АТО та доброволець Володимир Чепіль