Чудові новини!
Тепер Знай.ua став ще ближче і доступніше. Швидше завантажуй додатки для Android або IOS і залишайся в курсі останніх подій. Усе це у неповторній подачі журналістів нашого порталу!

Наша країна має безцінний скарб, який став світовою спадщиною. Унікальні дерев'яні церкви Карпат було внесено до списку Світової спадщини ЮНЕСКО. Експерти ООН залишили за святинями оригінальну назву - tserkva.

Повна назва видатного об'єкту - "Дерев'яні церкви Карпатського регіону в Польщі та Україні". До переліку потрапило 16 старовинних храмів, які знаходяться на території України та Польщі.

Святині, які шанують у всьому світі, відповідають унікальній українській традиції. За архітектурним стилем усі храми відповідають українським: це галицький, гуцульський, бойківський та лемківський стилі.

Серед усього переліку 4 церкви розташовані на території Львівщини.

Популярні новини зараз

"Війна на території росії": відомий астролог назвав час, коли Україна відчує мир

Шукати іншу роботу або голодувати у старості: яку пенсію дадуть людям із зарплатою 10 000 грн

Отримали зарплату, зробили заначку та залишилися без грошей: українців попередили про неприємності вдома

Як відмовитися від отримання повістки, щоб вам за це нічого не було

Показати ще

Церква Святого Юра

Храм був перенесений із села Надіїв Івано-Франківської області у 1656 році. Її обміняли на сіль. У ті часи храм довелося перевозити волами. За іншими відомостями, церкву не цілком перевезли, а добудували на основі Надіївського храму. Сама будівля датується 15 століттям. Дзвіниця прибудована до храму пізніше – у 1678 році. До наших днів добре зберігся іконостас 17 століття та внутрішні розписи. Будівля цікава ще й тим, що розписи у храмі не тільки релігійного змісту, на них зображено й багато рослин, а також сцен із побуту.

Львівська область, Дрогобицький район, місто Дрогобич, вулиця Солоний Ставок, 25.

Церква Святого Духа, Потелич

Церква було заснована у 1502році.

Місце зведення обрали не випадково. До 15 століття у цій частині села був храм, та неспокійні часи позначилися і на ньому. Церква згоріла під час нападу татар. Вже новий храм, за оповідками місцевих, навіть відвідував Богдан Хмельницький. Протягом кількох століть свого існування церква не раз реставрувалася. Розписи зроблено у 17 столітті, найвідоміша ікона Деісус виконана у 1718 році іконописцем Іваном Рутковичем.

Львівська область, Жовківський район, село Потелич.

Церква Святої Трійці, Жовква

Храм Святої Трійці у Жовкві звели на місці згорілої церкви коштом громади у 1720 році. Церква належить до об’єктів, споруджених у галицькому стилі. Споруда монументальна, основа зроблена із дерева, та має і добудову із цегли – ризницю. Деякі елементи – обрамлення вікон та портал – перенесли з міської замкової вежі.

Внутрішнє оздоблення вражає більш ніж півсотнею ікон та п’ятиярусним іконостасом. Цікаво, що образи на іконах створювалися за українськими типажами.

Львівська область, Жовківський район, місто Жовква, вулиця Львівська, 90.

Церква Собору Пресвятої Богородиці, Матків

Зведена у бойківському стилі у 1838 у Маткові, вона була закрита у 1949 році. Інша назва - храм Святого Дмитрія. Храм знаходиться на узвишші, поодаль від житлових будинків. На жаль, нині дах церкви має металеве перекриття. Від початку, звісно, такого у планах зодчих не було. Вся церква була дерев’яною. Та попри це, Матківський собор не втратив свого історичного шарму.

Львівська область, Турківський район, село Матків.

Нагадаємо, що реконструктори середньовічного життя українців з головою поринули в стародавній побут

Як повідомляв портал Знай.ua, у Одесі планують реконструювати Олексіївську площу.

Також Знай.ua писав про те, що в ході розкопок стародавнього поховання в Китаї археологи знайшли бронзовий глечик з рідиною, яка вважалася "еліксиром безсмертя". Її вік понад 2000 років.